lunes, 12 de septiembre de 2022

FRANCESC A KAZAKHSTAN

13-15 setembre 2022

El Papa Francesc viatge a Kazakhstan per participar al VII Congrés Mundial de Líders de Religions Mundials i Tradicionals que es celebra a Nur-Sultan del 13 al 15 de setembre.

Al setembre de 2001 va estar Joan Pau II quan visitava també Armenia. A Kazakhstan va aterrar a Astana on va dir ser “capital d’aquest noble i vast país, situat al cor del territori euroasiàtic que ha donat origen a un Estat multiètnic, hereu de seculars i múltiples tradicions espirituals i culturals. Va aconseguir l’independència en 1991 (16-XII). Al vostre país, un dels més extensos del món, conviuen actualment ciutadans de més de cent nacionalitats i etnies, a las quals la Constitució de la República garantitza els mateixos drets i les mateixes llibertats. L’esperit d’obertura i col.laboració forma part de la vostra tradició, perquè des de sempre Kazakhstan és terra d’encuentre i convivència entre tradicions i cultures diferents. aixó ha donat origen a significatives formes culturals, expressades en originals realizacions artístiques, així com en una florent tradició literaria”. 

Aquest país limita al nord i a l’oest amb Rússia i a l’est amb la Xina on són les minories principals. A l’any 1991 va decidir la clausura del polígon nuclear de Semipalatinsk i va proclamar la renuncia unilateral a l’armament nuclear i l’adhesió a l’Acord per a la prohibició total dels experiments atòmics per la convicció de que les qüestions controvertides no s’han de resoldre amb les armes sinó amb la negociació i el diàleg. 

Joan Pau II allà va dir també que contemplo amb admiració ciutats, antigament importants centres de cultura i comerç, (on) van vivure il.lustres personalitats de la Ciència, de l’art i de la história, des de Abu Nasr al-Farabi, que va fer que Europa redescobrís a Aristòtil, fins el conegut pensador i poeta Abai Kunanbai. aquest que es va formar a l’escola dels monjos ortodoxos, va conèixer també el món occidental i va apreciar el seu patrimoni de pensament. Tan mateix solia repetir: «Occident s’ha convertit en el meu Orient», posant de relleu que el contacte amb altres moviments culturals havia despertat en ell l’amor a la seva pròpia cultura”. I també va dir que “conec la vostra história. Conec els sufriments que heu patit molts de vosaltres, quan el règim totalitari anterior us va arrencar de la vostra terra d’origen i us va deportar

Quan al s. XIII van dominar els mongols, es va establir el Kanato kazakh i al s. XV és quan va aparèixer l’identitat kazakha i el seu idioma i al IX-1991 va declarar la seva independència de la antiga URSS. Avui els kazakhs representen el 68,5% de la població i els russos el 18,8%, amb una rica varietat d’altres grups, els tàrtars (1,1%), ucranïnesos (1,4%), uzbeks (3,2%), uigurs(1,4%), àzerís, bielorrusos, bielorrusos, polacs i lituans. El 70% de la població és musulmana, un 26% cristiana ortodoxa oriental i un 0,2% budista. 

Al març de 2019 Benet XVI, com a Papa emèrit, va rebre a la seva residencia al jardins vaticans als bisbes de Kazahkstan amb motiu de anar a Roma en la seva visita ad limina amb Francesc. Al setembre de 2012 va enviar al card Sodano com llegat pontifici per la dedicació de la catedral kazakha a Karaganda. 

Kazakhstan té uns 48.000 llacs grans i petits, la majoria salats. El més gran és el Mar Caspio i el segón és el Mar d’Aral, que està en perill d’assecar-se des de 1975 per l’abocament de grans cantitats d’aigua per al cultiu del cotó durant anys. El llac Baljash té 620 quilòmetres de longitud sent l’únic llac del món amb meitat d’aigua dolça i meitat salada. 

El futbol és l’esport més popular i té seleccions nacionals masculina i femenina, així com les de futbol sala. La selecció de futbol fins ara no ha participat en cap competició internacional. El ciclista més famós és Aleksandre Vinokúrov, campeó olímpic de fons a la carretera a Londres 2012 i és conegut el tenista Mijail Kukuhskin, entre altres molts i moltes esportistes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario